Jumaat, 30 September 2011

COLOSTOMY

DEFINISI
Kolostomi adalah satu prosedur pembedahan yang membawa satu hujung usus besar keluar melalui dinding abdomen. Najis bergerak melalui parit usus ke dalam beg yang dipasang ke abdomen.
INDIKASI
1. Jangkitan abdomen, seperti diverticulitis berlubang atau bernanah
2. Kecederaan pada kolon atau rektum (contohnya, luka tembakan)
3. Tersumbat separa atau lengkap usus besar (usus halangan)
4. Rektum atau kanser usus besar
5. Luka atau fistulas perineum - kawasan di antara dubur dan vulva (wanita) atau dubur dan skrotum (lelaki)
6. Sama ada kolostomi sementara atau kekal bergantung kepada penyakit atau kecederaan. Dalam kebanyakan keadaan, colostomies boleh diterbalikkan.

KOMPLIKASI
1. Pendarahan di dalam perut anda
2. Kerosakan kepada organ-organ yang berhampiran
3. Pembangunan hernia di laman web cut pembedahan
4. Jatuh stoma (prolapse kolostomi yang)
5. Jangkitan, terutamanya dalam paru-paru, saluran kencing, atau perut
6. Penyempitan atau penyumbatan pembukaan kolostomi (stoma)
7. Tisu parut yang terbentuk di dalam perut anda dan menyebabkan penyumbatan usus
8. Iritasi kulit
9. Luka memecah terbuka

JAGAAN COLOSTOMY

1. Kosong beg saliran kolostomi beberapa kali setiap hari. Iaterbaik untuk mengosongkan beg itu sebelum ia menjadi terlalupenuh untuk mengelakkan kebocoran dan tumpahan.
2 Buang beg kolostomi lama dengan detaching dengan teliti darikulit setiap 4-6 hari dan membuangnya.
3. Bersihkan kulit di sekitar teliti stoma dan kering. Kulit di sekitarstoma di mana beg itu dilampirkan adalah sangat lembut danmesti sentiasa bersih dan kering.


4 Sapukan serbuk antibiotik seperti yang diarahkan kepada kulit di sekitar stoma untuk membantu mencegah kerengsaan dan jangkitan yis.
5 Ganti cakera kulit halangan atau tampal pada kulit lembut di sekeliling stoma.
6 Lampirkan beg kolostomi baru dengan berhati-hati dalam tempoh stoma.
7 Bekalan ostomy untuk dihantar seperti yang diperlukan.

JENIS COLOSTOMY
1. colostomies melintang

Kolostomi melintang di bahagian abdomen atas, sama ada di tengah-tengah atau ke arah sebelah kanan badan. Jenis inikolostomi membolehkan najis untuk meninggalkan tubuhsebelum ia mencapai descending colon. Antara masalah kolonyang boleh membawa kepada kolostomi melintang termasuk:

Diverticulitis. Ini adalah keradangan diverticula (kantung kecil disepanjang kolon). Ia boleh menyebabkan abses, parut denganpenyempitan (penyempitan abnormal), atau pecah kolon danjangkitan dalam kes-kes yang teruk.
Usus penyakit keradangan
kanser
Halangan (tersumbat)
kecederaan
lahir kecacatan
Jika terdapat masalah dalam usus yang lebih rendah, bahagian yang terjejas usus mungkin perlu masa untuk berehat dansembuh. Kolostomi melintang boleh digunakan untuk menyimpan najis keluar dari kawasan kolon yang meradang,yang dijangkiti, penyakit, atau yang baru beroperasi pada - inimembolehkan penyembuhan berlaku. Jenis ini kolostomibiasanya sementara. Bergantung kepada proses penyembuhan, kolostomi mungkin diperlukan untuk minggubeberapa bulan, atau bertahun-tahun. Jika anda sembuh dari masa ke masa, kolostomi mungkin pembedahan dibalikkan(ditutup) dan anda akan kembali untuk mempunyai fungsi ususyang normal.

A kolostomi melintang kekal dibuat apabila bahagian bawahkolon perlu dikeluarkan atau selama-lamanya berehat, atau jikamasalah kesihatan yang lain membuat pesakit yang tidak dapatmenjalani pembedahan yang lebih. Kolostomi kemudian jalan keluar tetap najis dan tidak akan ditutup pada masa akan datang.
Jenis colostomies melintang

Terdapat 2 jenis colostomies melintang: kolostomi gelungmelintang dan kolostomi melintang dua setong.

a) Gelung melintang kolostomi : kolostomi gelungmungkin kelihatan seperti satu yang sangat besar stoma, tetapi ia mempunyai 2 lubang. Satu pembukaan meletakkan keluarnajis, yang lain hanya meletakkan keluar lendir. Kolon biasanyamembuat sejumlah kecil mukus untuk melindungi dirinya darikandungan usus. Mukus ini pas dengan pergerakan usus danbiasanya tidak perasan. Walaupun kolostomi, bahagian berehatkolon terus membuat lendir yang akan datang sama ada melaluistoma atau melalui rektum dan dubur. Ini adalah perkara biasadan dijangka.
b) Double setong kolostomi melintang : Apabilamewujudkan kolostomi dua setong, pakar bedahmembahagikan usus. Pembukaan setiap dibawa ke permukaan sebagai stoma berasingan. 2 stomas boleh atau tidak boleh dipisahkan oleh kulit. Di sini juga, salah satupembukaan meletakkan keluar najis dan lain-lain meletakkanlendir keluar sahaja (ini stoma kecil dipanggil fistula mukus).Kadang-kadang akhir bahagian yang tidak aktif usus dijahitditutup dan dibiarkan di dalam perut. Kemudian hanya ada satustoma. Mukus daripada bahagian rehat usus keluar melaluirektum.
2. kolostomi menaik

Kolostomi naik diletakkan di sebelah kanan perut. Hanyasebahagian pendek kolon masih aktif. Ini bermakna bahawakeluaran cecair dan ia mengandungi banyak enzim pencernaan.Kantung drainable mesti dipakai pada setiap masa, dan kulitmesti dilindungi dari output. Jenis ini kolostomi jarang berlakukerana ileostomy 1 adalah lebih baik jika menunaikan cecair.
3. Colostomies Menurun dan sigmoid

Terletak di dalam descending colon, kolostomi menurun diletakkan di sebelah bawah kiri perut. Selalunya, keluarantegas dan boleh dikawal.
Kolostomi sigmoid dibuat di dalam kolon sigmoid,dan hanya beberapa inci sahaja yang lebih rendah daripadakolostomi turun. Kerana ada kerja lebih kolon, ia bolehmemadamkan najis pepejal mengikut jadual yang lebih kerap.Kolostomi sigmoid adalah jenis yang paling biasa kolostomi.

JENIS BAG COLOSTOMY
1. One-Piece Sistem direka untuk pakai buang (ini tidak bermakna bahawa mereka boleh dibuang ke tandas -kebanyakan tandas bertindak balas dengan teruk sekali untukmempunyai beg plastik dibuang ke tandas). Sistem satu keping hanya itu saja - satu keping. Ini bermakna bahawa wafer(bahagian yang meletakkan beg itu kepada kulit anda) dan begitu sendiri, semua dalam satu dan tidak boleh dipisahkan.

2. Sistem Dua keping bermakna bahawa wafer dan begberasingan dan menyertai bersama-sama dengan apa yang biasanya disebut sebagai "cincin jenis Tupperware" padawafer.


COLOSTOMY IRRIGATION

1. Mengisi sebuah bekas plastik dengan air suam. Uji suhu air di pergelangan tangan anda untuk memastikan ia tidak panas atau sejuk. Pengairan kolostomi boleh disamakan denganenema 1, jadi pastikan suhu air yang selesa.
2. Hang atau tempat bekas pengairan pada kira-kira paras bahu.Jika perlu, kosongkan beg kolostomi dahulu.
3. Duduk di atas tandas atau di atas kerusi di sebelah tandasuntuk memudahkan mengosongkan sarung pengairan. Tempattali pinggang pengairan laras di sekeliling pinggang, pelarasanperlu bagi patut selesa. Kemudian, lampirkan satu hujunglengan pengairan yang stoma (pembukaan tiruan) di dalam abdomen. Letakkan hujung lengan pengairan yang lain ke dalam mangkuk tandas.
4. Melepaskan mana-mana gelembung udara dari tiub yangdilampirkan kepada bekas pengairan. Ini boleh dilakukandengan melepaskan pengapit dan membiarkan jumlah kecilpengaliran keluar bendalir ke dalam lengan pengairan.Reclamp tiub.
5. Letakkan corong atau kon kira-kira 2 hingga 3 inci ke dalampembukaan stoma. Pegang kon atau corong di tempat danpengapit pembebasan pada bekas pengairan. Air perlumengepam perlahan-lahan ke dalam lima hingga 10 minitstoma.
6. Keluarkan kon dari stoma. Berehat dan menunggu untukkandungan flush untuk mengalirkan keluar dari lenganpengairan ke dalam tandas untuk kira-kira 10 hingga 15 minit.
7. Klip atau reseal bawah lengan pengairan dan kering. Tunggu kira-kira 30 minit lagi (anda boleh bergerak pada masa ini)untuk memastikan output semua telah disalirkan ke dalamlengan pengairan. Kemudian longkang kandungan lengan kedalam satu tandas lebih banyak masa. Buang sarung dan tali pinggang boleh laras. Bersih dan kering kawasan di sekitarstoma dan diganti dengan beg kolostomi yang bersih atau menutup stoma dengan topi atau penutup yangdibekalkan oleh doktor.


PENJAGAAN STOMA DAN TISU SEKELILING
1. Basuh tangan dengan sempurna selama 10 hingga 15 minitdengan sabun dan air suam. Beri perhatian khusus kepadakawasan-kawasan yang bakteria pelabuhan, seperti di bawah kuku dan di antara jari.

2. Buang persalinan lama sekitar tapak stoma. Persalinan kain kasa dibingkaikan di seluruh cincin plastik yang menonjol darikulit. Berhati-hati ketika mengeluarkan berpakaian sekitarstomas pelvik dan abdomen dan tidak tarik tiub saliran yang dilampirkan. Pendarahan yang sedikit mungkin berlaku keranapecah saluran darah di sekitar tapak stoma. Letakkan kain kasa steril dan tekanan sehingga reda pendarahan.


3. Memeriksa kulit di sekitar stoma. Mencari kulit panas, merah jambu yang bebas daripada saliran kemerahan, bengkak dankuning. Jika jangkitan berlaku, laporkan dengan segera kepadapembekal penjagaan kesihatan untuk mencegah jangkitandaripada membiak di seluruh sistem. Periksa tanda-tandakerosakan kulit yang disebabkan oleh mekanisme, seperti seriuntuk tracheostomy. Nota melecet dan ruam, yang adalahkomplikasi biasa, yang disebabkan oleh menggosokmekanisme mendapatkan.

4. Basahkan tuala kecil dengan air suam dan memohonunscented, sabun yang lembut. Lap sabun sekeliling gelangstoma dan kawasan sekitarnya dalam gerakan membulat untuk menghapuskan bakteria dan kotoran. Elakkan memohon sabunterus ke dalam pembukaan stoma. Basah satu lagi tuala kecildengan air yang hanya hangat dan lap kawasan yang samauntuk mengeluarkan sabun. Pasti semua sabun telahdikeluarkan.


5. Sapukan berpakaian bersih stoma menggunakan kain steril. Potong satu garis lurus dari satu bahagian daripada kain kasa ke pusat, jadi ia boleh mudah tergelincir di sekeliling yangstoma.

6. Melupuskan kain kasa yang digunakan dan mencuci tangandengan bersih menggunakan sabun dan air suam.

CARA MENUKAR STOMA BAG
1. Buang klip dari bahagian bawah beg itu dan kosongkandungannya ke dalam tandas. Simpan klip jika seseorang itutidak termasuk dengan beg baru. Basuh tangan dengan teliti.

2. Mengesan corak stoma pada wafer baru dengan pensil. Doktor atau ahli terapi stoma akan membantu anda membuat corakpertama anda. Potong lubang dengan berhati-hati. Sebelummengeluarkan sokongan dari wafer, letakkan ke atas stoma.Perlu kira-kira 1 / 8 inci antara pinggir pembukaan dan stoma.Set wafer selain.

3. Keluarkan wafer lama dari sekitar stoma. Jika beg itu adalahsistem dua keping, dengan wafer dan kantung sebagaikepingan yang berasingan, keluarkan kantung dari wafer. Perkiraan sekeping akan dikeluarkan dalam satu langkah. Dengan berhati-hati mengeluarkan wafer lama dari kulit denganmengelupas kembali. Jika ia melekat, tuangkan jumlah kecilpenghilang pelekat berhampiran pinggir wafer dan tarik di tepi sehingga wafer dikeluarkan. Jangan buang ke dalam kantungdan wafer di dalam beg sampah.


4. Bersihkan kulit di sekitar stoma dengan sabun dan air. Periksakulit untuk tanda-tanda iritasi. Bilas sabun semua off kulit. Jikakulit menunjukkan tanda-tanda iritasi, hubungi doktor atau ahli terapi stoma untuk cadangan rawatan. Kering kulit denganpengering rambut. Menggunakan tetapan haba yang rendah.

5. Letakkan sejumlah kecil tampal pelekat stoma pada mana-mana lekuk atau kawasan yang tidak sekata kulit licin keluar.Peel sokongan off wafer dan memohon kepada kulit anda,memastikan stoma adalah di tengah-tengah lubang. Tekantegas ke atas semua bidang wafer untuk memastikan suatu meterai yang sesuai. Jika anda menggunakan sistem duakeping, sentap beg itu ke tempatnya. Beri beg tunda lembutpasti bahawa ia adalah dimeteraikan dengan betul. Letakkan klip pada bahagian bawah beg.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan